Panevėžio rajone prieš 12 metų sraigių ūkį įkūrusi Janina: „Kas paragauja, nė vienas nenusivilia“
Šaltas pavasaris stabdo darbus sraigynuose. Panevėžio rajone, Trakiškyje, įsikūrusio sraigių ūkio savininkės teigimu, neseniai išsiritę tūkstančiai mažų sraigiukų jau turėtų keliauti į specialius šiltnamius, tačiau dėl gana šaltų orų jų perkelti neskubama.
Tiesa, kelis šimtus tūkstančių sraigių kasmet auginanti ūkininkė sako, kad produkcijos iš sraigių mėsos tikrai nepristigs.
Moters teigimu, sraiges valgyti įprato ir kaimo žmonės, tad šliužai vis dažniau būna vienas iš skanėstų ir ant švenčių stalo. Visai neseniai išsiritę sraigiukai, kurie po kelių dienų keliaus į specialiai įrengtą šiltnamį. O orams pakankamai sušilus – į lauką. Tūkstančiai mažylių išsirita iš kiaušinėlių, kuriuos motininės sraigės sudeda durpėse: „Mes, kai perinam, vadinam kiaušinėliais, kai valgom, vadinam ikriukais.“
Kruopščiai iš durpių surinkti kiaušinėliai dedami į dėželes. Vienoje dėželėje jų maždaug 2000. Šiais metais sraigių augintoja planuoja auginti per du šimtus tūkstančių sraigių.
Tad šiai – ne taip seniai po žiemos miego pažadintai motininei bandai dabar pats darbymetis: „Sraigė yra hermafroditas, ji yra dvilytė, turi ir jos, kai poruojasi, mes taip skaitom, kad tai yra vyrai, ir kada atsidalina, abu tie vyrai tampa moteriškos giminės ir abi deda kiaušinėlius.“
Panevėžio rajone, Trakiškyje prieš 12 metų sraigių ūkį įkūrusi Janina buvo viena pirmųjų Lietuvoje, pradėjusi auginti afrikines sraiges. Ir liko viena iš nedaugelio. Nes daug kas, anot Janinos, tiesiog atsisakė šios veiklas.
„Tai yra pakankamai sunkus darbas, reikalaujantis ir sąnaudų daug, ir darbo daug, ir nėra normalios rinkos, nėra gerų kainų. Kada pasiskaičiuoji, savikaina gaunasi pakankamai nemaža, supirkimo kainos mažos“, – teigia sraigių augintoja Janina Krikštaponienė.
Tad Janina nusprendė nebeparduoti savo ūkyje užauginamų sraigių, o jų mėsą perdirbti pati. Janinos ruoštos vienos populiariausių sraigių „burgundiškai”. Moteris sako išbandžiusi ne vieną receptą iš sraigių. Janina sako, per daugiau nei dešimtmetį sraiges valgyti įpratino ir kaimo žmones.
„Kai kas ir pirštą prie smilkinio pasukiojo, galvojo čia jau gal iš proto išsikraustė, nebežino ką daryti. Kas paragauja, nė vienas nenusivilia, tikrai nė vieno nemačiau, kuris išspjautų į burną paėmęs“, – tikina Janina.
Trakiškyje, savo krautuvėlėje, ji ir realizuoja produkciją. „Tenka paragauti, dažnai tenka ir šventėse paragauti, ir šiaip nusiperkam“, – sako Trakiškio gyventoja Vilija.
„Nes kaimynystėj gyvenam, jie čia, mes kitoj gatvės pusėj, tai taip, kad mums sraigių visada yra“, – kalba Trakiškio gyventoja Vaida.
Vis naujų receptų sugalvojanti sraigių augintoja sako, kad žmonės ir patys galėtų nesunkiai pasigaminti patiekalų iš sraigių, tik vis dar privengia.
Informacija: jp.lt